Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

copil de evitat iubire necondiționată mamă parenting povești

7 fraze pe care le-am evitat în creșterea copilului

Încă de dinainte de a avea copii, îmi setasem câteva obiective sau fraze pe care nu i le voi spune:

  • ”Dacă nu ești cuminte, chem doctorul să îți facă injecție.” sau polițistul, gardianul, țiganul etc. Eu am auzit toată copilăria fraze de tipul acesta. Un om ca toți oamenii era pus, teoretic, să sperie copiii, doar de dragul de a prinde frică de ei. Astăzi, încă se poartă aceste ”scheme”, ”metode” și se și văd roadele: copii și adulți cu prea multe carii sau cel puțin cu o mare frică de stomatologi, injecții, etc.
  • Nu te duce singur în cameră că e bau-bau sub pat. Și când te gândești că în loc să-ți ușurezi viața, și pe a ta și pe a copilului și să-i arăți că, la dracu, nu e nimic sub pat și trecerea la dormitul singur în cameră va fi mai lin, te apuci și inventezi niște povești tâmpite și groaznice ca să…ce? Îi repet fiică-mii  ori de câte ori am ocazia, pentru că se mai contaminează de la alți copii, că nu există bau-bau în casa asta sau în lumea asta.
  • Barza care aduce copii. Nu, eu te-am născut, mamă! Mă rog, prin cezariană dar ai stat la mine în uter, burtă.
  • Trebuie să mănânci tot din farfurie. Asta dacă nu ești dobitoc și îi umpli farfuria ca  unui adult. Un copil trebuie să mănânce atât cât poate. Părinții mei nu ne obligau să mâncăm tot, dar avea tata o chestie cu ”ți-e foame sau nu, ia măcar o înghițitură”, să semnezi condica, cum ar veni. Nu e nici asta neapărat corect, dar măcar nu eram obligați să mâncăm tot. Astăzi, la noi la masă, copilul are controlul asupra lingurii.
  • Să nu se așeze pe jos sau să bage mâinile în nisip că se murdărește. That s the point ! A te murdări pe mâini, mai ales cu bună știință,e o artă, e terapie curată. Eu am dat liber la distracție, mașină de spălat avem, hainele nu le vom păstra o veșnicie, așa că, ia copile de te murdărește !
  • Nu te mai iubesc dacă…chiar de dinainte să citesc ”parenting necondiționat” și altele, mi-am zis că îmi voi iubi și sprijini copilul chiar dacă e surd, orb, șchiop, urât, gras ,gay, obraznic sau indiferent de meserie.
  • Să taci când vorbesc eu. Nu. Vorbim pe rând,atât eu cât și tu.

Cumva, lucrurile astea, pe care acum le găsim în cărți sau sunt adevărate reguli pentru părinți, au venit din mine natural, fără să îmi propun sau să studiez prea mult.Da, am și citit despre parenting dar prima dată ar trebui să-ți asculți instinctul și să îți tratezi copilul ca pe o persoană cu nevoi, personalitate proprie, un om, nu o păpușă și ori de câte ori poți, să te pui în papucii lui .

(Probabil va urma, mai sunt multe de spus și aranjat.)

1 comentariu

  1. Multumim!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: