Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

Scriu

Tu ai timp de depresie?

Depresia face parte din cele mai frecvente tulburări psihice care afectează un segment tot mai mare al populației la nivel mondial și, de cele mai multe ori, este factorul principal al sinuciderilor. La nivel global, se estima că depresia afecta aproximativ 121 de milioane de oameni în 2011. În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de această boală.

În anul 2009, piața antidepresivelor la nivel mondial era estimată la 2 miliarde euro, iar în România la 22 milioane euro. (wikipedia)

 

 

Recent, chiar azi, am auzit expresia:„Pe vremea noastră femeile aveau câte 3 copii, soțul nu prea era pe-acasă, și nu mai făceau depresie. Am întrebat-o pe Maricica după ce a născut dacă are depresie și a zis ce e aia, eu am timp de depresie?”

Pe mine încă mă revoltă și mă supără acest lucru:acela de a denigra sentimentele și trăirile altuia. Acela de a comenta și judeca, de a pune un afiș, o etichetă pe fruntea omului, înainte de a te pune în papucii lui. De fapt, niciodată, oricât de mult am vrea, am încerca, niciodată nu vom reuși să simțim ce simte celălalt de lângă noi în diferite contexte, situații. Pentru că nu avem același bagaj emoțional sau genetic, aceleași  experiențe și așteptări. Mintea noastră filtrează diferit informația. Ce mă doare pe mine, nu te doare pe tine, și invers.

N-ai cum să-i spui unui om să nu simtă „ceva”, sau să simtă „altceva”. Nu îi poți comanda ce să simtă, că nu ești la bar. Poți să-l validezi emoțional, să iei în serios ceea ce simte și ce spune, să încerci să-l ajuți, dacă poți; să nu râzi de el sau să consideri neimportant ceea ce simte.

Depresia nu s-a născut din alint, din răsfăț sau din prea mult bine. Și nici nu a apărut pe Pământ ieri, așa cum cred marea majoritate a oamenilor „nedepresivi”.

Depresia, ca și alte afecțiuni, există de ceva vreme pe meleaguri pământești. Dar nu s-a vorbit despre ea. Așa cum pe vremea răposatului nu îți pupai copilul sau nu îi spuneai că-l iubești, decât în somn, să nu-i crească coarne. Asta nu înseamnă că nu îți iubeai copilul, doar că nu o arătai.

Sau:

Așa și cu fericirea din online. Pe facebook o iubește și îi face declarații siropoase, trandafiri și lumânări, iar acasă o batjocorește, îi interzice lucruri și eventual îi mai trage și câte o palmă (nu la fund).

La o simplă căutare pe google, pe site-ul wikipedia am găsit simptomele depresiei, definiție, statistici și multe alte legături. Dar cele mai pe înțelesul tuturor, mi s-au părut simptomele.

Simptomele depresiei:

 • sentimente de anxietate sau de îngrijorare fără un motiv evident;
 • sentimentul de a fi copleșit (chiar de activități obișnuite);
 • lipsa apetitului cu scădere în greutate, dar sunt și pacienți care au creșterea poftei de mâncare;
 • insomnie, dar și creșterea duratei de somn;
 • plâns facil;
 • toleranță scăzută la frustrare.
 • Stare depresivă
 • Pierderea interesului pentru activități care înainte produceau plăcere
 • Incapabilitate de a mai simți emoții
 • Frică
 • Auto-învinovățire
 • Auto-compătimire
 • Sentiment de neajutorare
 • Stimă de sine scăzută
 • Gânduri despre moarte și/sau suicid
 • Oboseală fizică și/sau mentală

Așa că, depresia e mai subtilă decât ne dăm seama. Un om depresiv nu va striga în gura mare că este în depresie, de cele mai multe ori habar n-are ce este cu el, nu conștientizează că are o problemă.

Cel mai corect față de sentimentele altor persoane ar fi ca, atunci când vrei să-ți dai cu părerea despre o anume situație, preferabil înainte să jignești, să critici sau să desconsideri, să te documentezi, să întrebi, în stânga, în dreapta, îți vei face un mare favor!!

2 comentarii

 1. Nu vreau sa intru foarte mult in detalii dar trebuie sa spun ca, atunci cand au aparut atacurile de panica, cel mai greu mi-a fost nu sa infrunt starile de rau, ci reprosurile si cuvintele urate ale membrilor familiei. Sa ti se spuna bolnav inchipuit, sa ti se spuna ca ti se face rau pentru ca vrei… erau momente in care plangeam si mi-as fi dorit ca toata lumea sa treaca macar 2 zile prin ce trec eu, ca sa intelega, sa vada cum e.

 2. Cristina, mă gândesc cât de greu a fost să nu ai sprijinul celor dragi.
  Mulțumesc pentru confesiune.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: