Jurnal de vărsător, Scriu

Bucătăria mea de vis (P)

Spuneți voi ce vreți, dar atunci când te muți într-o casă nouă, după ce dai o mână de var, la propriu sau la figurat, trebuie să-ți aranjezi bucătăria. E musai să faci asta întâi. Pe o saltea, pe podea, mai poți dormi, dar fără să mănânci e aproape imposibil. Asta dacă vorbim de mâncare gătită, că de mâncat orice, poți să mănânci și slană cu ceapă.

Dar bucătăria este…sufletul casei. Este locul unde încep și se termin poveștile, unde se făuresc planuri mărețe și se întocmesc strategii de cucerire a lumii. Este locul unde toți membrii familiei se întâlnesc,vrând, nevrând. Locul unde se clădesc cele mai frumoase amintiri. Nu e de mirare asta. E ceva absolut normal ca prin miros de cartofi copți și supă de legume să te gândești la cadouri de Crăciun. Prin miros de ruladă de carne și vin fiert cu scorțișoară să visezi la un concediu în Londra; printre miros de pâine de casă și lapte cu fidea să-ți amintești de vacanță, la bunici; de copilărie cu miros de omletă cu mărar.

Bineînțeles că bucătăria, locul acesta fermecat, pe lângă faptul că este locul unde se trezesc amintiri și se iscă discuții de toate genurile, este lăcașul de unde ne luăm energia, de unde ne încărcăm bateriile pentru a doua zi.

Mâncarea nu înseamnă numai combustibil pentru corp, ci și pentru minte, și pentru suflet. Când mănânci, angajezi toate simțurile. Miroși, guști, vezi, simți.  Așa cum se întâmplă cu bucătăria. Trebuie să îți bucure toate simțurile ca să poți spune că e bucătăria ta de vis.

Bucătăria mea de vis seamănă cu un basm. Este cea mai bună încăpere din casă, este cea mai lăudată. Cea mai mică dar cea mai importantă. Are multe calități și deține cam tot ce-i trebuie unui bucătar amator: tigaie, cratiță,  oală, veselă copii, față de masă, tacâmuri, cuțite.

Ca orice basm, are și bucătăria asta un „zmeu”: vasele murdare. Și știm cu toții că, de obicei, zmeul are multe capete, dar Slavă Sfântului Piper că s-a inventat mașina de spălat vase.

Și cum în basme, totul e bine când se termină cu bine, Somproduct ne ajută să ne renovăm bucătăria, exact așa cum ne place.

Am dat o raită prin magazinul lor online și am găsit acolo tot ce înseamnă amenajarea unei bucătării. De la ustensile, veselă, tacâmuri, organizatoare, vase de gătit, până la cărți de bucate scrise de bucătari mega celebri și până la mobilier de bucătărie.

Dacă ar fi acum să-mi proiectez bucătăria, aș vedea o bucătărie spațioasă, clar. Ferestre mari, lumină multă. Mult alb și albastru senin. Mobilă simplă, alb, ori culoarea lemnului, natur. Accente de culoare de albastru senin, feroneria ușilor și a dulapurilor metalică aurie…

Pereți albi pe care să atârne fotografii cu noi de prin locurile de pe unde am mâncat mâncare bună, de ținut minte și de reamintit. Flori, plante aromatice, cactuși și alte plante pletoase ca să amintească de natură. Scaune moi, insulă pe mijloc, dulapuri încăpătoare, vase și ustensilele necesare, roboți și tacâmuri.

Un loc special, retras, intim. O bucătărie de vis!

 

 

Fotografiile sunt preluate de pe site-ul Somproduct.

Acest articol a fost scris pentru competiția Superblog 2018.

 

 

2 comentarii

  1. Bucatarie mare visez si eu. Nu imi propun sa tin vreun bal in ea sau sa valsez in timp ce gatesc, dar am nevoie de spatiu ca sa imi organizez tot arsenalul la care ma gandesc cand vine vorba de dotarea bucatariei mele de vis.

  2. Și eu la fel. Te pup, Cristina.

Lasă un răspuns