Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

Scriu

Reportaj din vremea copilăriei și a adolescenței (P)

 

Probabil că nu e corect să amestec copilăria cu adolescența, ele având scopuri și activități diferite, însă pentru mine, adolescența a fost un fel de copilărie prelungită, iar pentru mulți copii de pe vremea mea(!), copilăria dura ceva  mai mult. Adolescența nu începea la 10 ani ca acum, la 12 ani eu încă mă jucam cu păpușile, nu mă gândeam cum să cuceresc băieți.

Deși, în orașul natal, principalele activități de divertisment, jocurile noastre se desfășurau afară, erau limitate ca timp. Mie, cel puțin îmi plăceau parcurile. Adoram să mă dau în leagăn și balansoar. Și deși erau cele mai aiurea și nesigure parcuri, cu leagăne defecte și topogane din beton, pentru mine, parcul era satisfacția supremă.

Îmi amintesc că eram prin clasa a 5-a și că am chiulit de la ora de desen, ca să merg împreună cu o colegă să ne mergem în parcul din apropierea școlii.

Desene pe asfalt, joaca cu păpușile pe preș, în fața blocului, handbal, palete.

De multe ori regret că n-am făcut parte din vreun club de activități de creație, ateliere sau scrieri creative, cum sunt acum. Jocurile noastre erau modeste, fără costuri prea mari, și neapărat în apropierea casei.

Desigur, eu fac parte din acea generație cu bunici la țară. Joaca pe câmp, alergatul prin vie, tricouri ude, flori, „fete sau băieți”, joaca în ploaie, mâncarea din noroi și joaca „de-a…ceva” ,erau pentru noi raiul pe pământ. Faptul că eram liberi să ne jucăm oricând și cu orice ne fericea maxim. Nu mai conta ora la care ieșeam afară, nu exista riscul ca cineva necunoscut să ne facă rău, să ne rătăcim sau să ne jucăm cu cineva nepotrivit. Acolo toată lumea cunoștea pe toată lumea.

Copilăria nostră era exploatată la maximum, ne bucuram din orice, iar imaginația ne zburda liberă chiar dacă nu aveam jucării sau echipamente de divertisment.

   Cu acest articol am acceptat provocarea de a susține Urban Up!, un proiect inițiat de Asociația De-a Arhitectura, care le oferă elevilor de liceu o bună oportunitate de a-și cunoaște orașul. Proiectul a fost derulat în anul 2017 în cadrul programului „Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Totodată, pot fi organizate ateliere și în 2018, fie în licee, în săptămâna Școala Altfel, fie ca activități ale Clubului De-A Arhitectura. Detalii găsiți pe http://www.de-a-arhitectura.ro.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: