Scriu

Economisire-cuvântul cheie de azi și de mâine

În vremurile de azi, când planeta noastră strigă după ajutor, pe lângă soluțiile de anti-poluare, soluții de mâncare sănătoasă, bio, legume crescute curat, fără accelerare, e musai să trecem și la următorul nivel:să economisim.

Ce să economisim?

sursa foto:www.e.on.ro

Orice! Energie electrică, gaz, apă, timp și bani.

Degeaba colectăm gunoiul separat dacă venim acasă și lăsăm lumina aprinsă vreo 2 ore cât stăm în cealaltă cameră și ne uităm la televizor.

Da, bravo pentru gunoiul pe care l-ai selectat și aruncat unde trebuie. Însă nu este de ajuns!

Planeta noastră este în deficit „bugetar”. Nu mai are cu ce și de unde să ne suporte nouă excesele.

Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu trebuie să mai gătim, să ne spălăm sau să ne uităm la televizor. Ci să consumăm rațional resursele naturale. Să învățăm că resursele sunt pe ducă și să le folosim cu cap, să economisim pentru a ne ajunge mai mult timp.

Cuvântul cheie este economisire.

În acest sens scriu acest text. Pentru că mă preocupă economisirea de când mă știu. În sprijinul meu /al nostru vine E.ON cu ale sale sfaturi de economisire, pe care ei le-au numit Economii la puterea 100.

Așa că, iată, vin și cu soluții, și îți propun câteva idei de cum să economisești energie, gaz, apă, acasă sau la birou:

1.Repară!!!

Ca să economisești resurse naturale, bani, neuroni și timp, cred că ar fi cazul să începi cu niște reparații în ceea ce privește casa ta. Că vorbim de bazinul de la toaletă care scapă apă, că vorbim de robineți și capuri de duș care nu mai închid bine sau scapă apă, că vorbim de întrerupătoare defecte, cel mai bine este să începi de aici. Vei realiza că în final, costă mai mult să le lași stricate. În final costul risipei va costa mai mult decât produsul nou. Te vei bucura de un produs nou și vei fi liniștit că nu mai risipești apă.

2.Consumă cu cap. 

Să consumi resursele planetei înseamnă să le folosești atunci când ai nevoie.

Asta înseamnă să nu lași apa să curgă inutil. Dacă curge, înseamnă că ai nevoie de ea. Folosește-o atunci. Altfel, închide-o. Asta înseamnă că atunci când trebuie să speli vasele nu trebuie să o lași să curgă cât freci oala în care ai făcut mămăligă.

Într-un minut curg 7 litri de apă. Dacă ai lăsa apa să curgă cât îți periezi dinții de două ori pe zi, timp de 3 minute, cum recomandă medicii stomatologi, atunci:

7*3=21 litri apă risipiți la un periaj

21*2=42 litri de apă risipiți pe zi pentru două periaje !!!!!!!!!!!!!!!!

 

Sfatul meu: Nu risipi!! Alții n-au deloc apă și nici nu le curge din perete.

 

 

 • Ascult-o pe Ruby: stinge lumina! Când pleci din cameră, când e zi și lumina naturală este din belșug, când te uiți la televizor.
 • Obișnuiește-te să gătești câteva porții în plus de mâncare. Vei economisi gaz și timp.
 • Oprește focul mâncării cu câteva minute mai devreme. Ultimele clocote vor fi de la căldura reziduală, astfel încât mâncarea să fie gătită corect.
 • Fierbe legumele al dente, economisești gaz și își păstrează vitaminele.
 • Folosește oala cu capac. Se gătește mâncarea mai repede și cu mai puțin gaz.
 • Mașina de spălat haine și vase este de mare ajutor la casa omului. Asigură-te că le încarci la maximum. Nu are sens să pornești mașina pentru două farfurii sau două tricouri.
 • Duș, nu baie în cadă. Sau măcar baia în cadă să fie un răsfăț. O delicatesă, așa cum este o ciocolată sau o cină în oraș.
 • Când eram copii, bunica strângea apă de ploaie și făceam baie cu ea. Era minunată. Dacă stai la casă, musai să colectezi apă de ploaie. Poți să uzi grădina.

3.Fii deștept!

sursa foto:www.e.on.ro

 

 

 

 

 

Nu uita că oamenii deștepți au idei deștepte pe care le împărtășesc mereu. Inspiră-te de la ei:

 • Becuri economice sau LED + senzori de prezență
 • Panouri solare
 • Ecrane LCD
 • Baterii  solare
 • Mașini electrice
 • Energie verde

Vezi bine câte soluții pentru economisire am găsit.

Ei bine, E.ON are mai multe. Are tradiție și expertiză, simplitate și inovație. Și îți propune Economii la puterea 100. Un canal de youtube cu soluții complete și deștepte pentru ca tu să poți economisi resurse, bani, timp, nervi. Și să salvezi și planeta.

 

Lasă un răspuns