Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

Căutare
Arhivă blog
Parteneri
Aplicatii Excel gestiune si contabilitate - Magazine online, WebSite-uri de prezentare - AdyMedia.ro
bestkids.ro
Cartea de pe noptieră Jurnal de vărsător

Pierduți în Cartierul Spaniol-de Heddi Goodrich

By on 10 aprilie 2020

„Pierduți în cartierul spaniol”

de Heddi Goodrich

Apărută în 2019

Editura RAO

434 de pagini

Pierduți în Cartierul Spaniol

Pierduți în Cartierul Spaniol

Pe scurt, descrierea cărții

În „Pierduți în Cartierul Spaniol”-Heddi este o americancă care studiază glotologia la Facultatea de Litere a Universității Orientale din Napoli, Italia. Aici îl cunoaște pe Pietro, un italian veritabil, de care se va îndrăgosti nebunește, la fel și el de ea.

Pietro este student la Geografie, tradiționalist, cel care stă lângă familie și locurile natale, Heddi este plecată de acasă încă din vremea liceului, iar acest lucru nu a speriat-o, face parte din ceea ce este ea.

Acțiunea se petrece, în cea mai mare parte în Napoli, în cartierul spaniol, cartier care există cu adevărat în Napoli.

Cartea descrie, atât povestea de dragoste a celor doi, o poveste frumoasă, dar complicată, cât și dragotea pentru Napoli.

Naratorul este Heddi, personajul principal, care nu întâmplător este și numele autoarei. Acestă carte este o poveste reală, nu știu în ce proporție, însă Heddi a studiat în Italia, chiar la Napoli încă din vremea liceului. A studiat la aceeași facultate ca personajul, a existat un italian pe care ea l-a iubit și a existat aceeași dragoste pentru Napoli.

Declarație de dragoste

Heddi este îndrăgostită nebunește, atât de Pietro, cât și de Napoli. Heddi descrie Napoli până la mici detalii, iar aici vă mărturisesc că nu știu de ce s-a îndrăgostit așa iremediabil de Napoli. Personal, am văzut Napoli, prin prisma cărții, un oraș asemănător unui oraș din România. Iar asta nu e o flatare sau o mândrie pentru niciunul dintre orașe. Eu găsesc Napoli un oraș aglomerat, murdar, înghesuit și corupt. Ceea ce și Heddi a relatat de multe ori în carte.

„În timp ce noi luam cina, cartierul se elibera de toate obiectele stricate și iremediabile cu toată furia pe care o merită cine nu este dorit. Totul era aruncat pe jos, din balcoane, într-o regurgitare colectivă și extaziată. Aproape că-ți venea să te oprești și să cotrobăi, să le descoperi secretele murdare, dar, dintr-o dată, un tunet puternic a zguduit străduța cu tot cu resturile ei și cu noi, care deja făceam parte din ele.”

Povestea dintre Heddi și Pietro

Pierduți în Cartierul Spaniol

Pierduți în Cartierul Spaniol

„Eram în pat și abia stinsesem lumina când l-am întrebat pe Pietro dacă vrea să adoptăm un câine. Poate că mai mult decât uncâine, îmi doream să am altă ființă asupra căreia să revăs o parte din sentimentul care se răspândea din noi doi, să-l ofer mai echilibrat și să fac astfel mai ușor de suportat dragostea care uneori îmi părea de nesuportat pentru cât era de puternică.”

O poveste frumoasă, așa cum simte Heddi și așa simt și eu. O poveste frumoasă, dar pe alocuri complicată.

Heddi este o femeie matură, gată să-și asume acestă relație cu tot ce presupunea ea. Pietro este, în schimb, prins de familie prin datoriile morale pe care le are față de acestea. Părinții lui Pietro nu este de acord cu Heddi, iar de aici pornesc multe neajunsuri în relația celor doi.

Deși cred că Pietro o iubește pe Heddi, nu este îndeajuns de matur să le spună părinților verde în față că o iubește pe Heddi. Îi este teamă să le spună asta, să-i înfrunte, asta ar însemna să rămână pe drumuri, să o ia de la început, lucru ce lui îi este străin. Lucru pentru care eu nu l-am judecat sau învinuit. Până la un moment dat.

Îți recomand și Colecționarul de obiecte pierdute, apărută la Rao.

Final fericit?

Va reuși Heddi să se facă plăcută de părinții lui Pietro, mai ales de mama?

Va reuși Pietro să se depărteze de părinții lui și să înceapă o viață alături de Heddi?

Asta nu vă spun, va trebui să aflați singuri prin ce aventuri trec cei doi, ce piedici și ce visuri au, și dacă reușesc să rămână împreună.

Merită citită cartea sau nu?

Consider că orice carte merită citită, pentru că oferă noi experiențe și viziuni ale unor situații în care te-ai aflat la un moment dat. Sau te-ai putea afla. Că ești de acord cu un personaj sau nu, cu acțiunile sale, orice carte este o viziune și îți acordă noi imagini asupra unui subiect.

Mie mi-a plăcut „Pierduți în cartierul spaniol”, m-am identificat în câteva situații, am adorat-o pe Heddi și am certat-o de câteva ori pentru unele acțiuni ale sale, dar, în general, este o carte pe care o recomand din toată inima, și pe care aș vrea să o recitesc cândva. De aceea mă bucur că o am în bibliotecă.

Armonia cărții

Mi-a plăcut teribil cu Heddi trece de la un plan la altul, cum îmbină poveștile, de nici nu știi când schimbă subiectele, sentimentele. Povestește frumos, cu metafore, cu descrieri vizuale și olfactive, cum arată subtil și delicat semnificația semnelor din viața ei. Este un personaj matur și înțelept, cu multă dragoste și afecțiune de dăruit. Stilul de scriere îmi place și simt că mă reprezintă, că mă regăsesc în stilul ei de a scrie, mă prinde, mă vrăjește.

Iar finalul este ceea ce trebuie, un final cu care eu îmi doream să se termine romanul.

TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
  1. Razvan

    14 aprilie 2020

    Pare interesanta povestea.

  2. catalina

    14 aprilie 2020

    Este, da!

LEAVE A COMMENT