Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

Cartea de pe noptieră

Povestea norocoasei Ruth

Povestea norocoasei Ruth-scrisă de Ruth Behar

Titlu original: Lucky broken girl

Editura Corint Junior

Anul apariției:2019

Număr de pagini:295

Povestea norocoasei Ruth
Povestea norocoasei Ruth

Povestea norocoasei Ruth este o carte pentru copii apărută în 2019 la Editura Corint Junior, și mi se pare numai bună de citit oricând, dar mai ales în această perioadă, atât de copii, cât și de adulți.

Deși este o carte pentru copii, cred că are destulă învățătură și pentru un adult, uneori atât de adâncit în superficialitate, uitat printre gânduri și lucruri materiale, absorbit de lumea de azi.

Povestea norocoasei Ruth pornește de la o poveste adevărată. Scriitoarea, pe numele său Ruth, se decide să-și scrie povestea, tocmai pentru că trauma pe care o suferă în copilărie o urmărește toată viața.

De la Corint Junior, îți recomand și Seria Cogheart.

Cărți de la Corint Junior
Cărți de la Corint Junior

Povestea norocoasei Ruth

Povestea norocoasei Ruth
Povestea norocoasei Ruth

Ruht și familia sa, o familie de evrei din Cuba, se refugiază în Statele Unite Ale Americii de frica conducătorului Fidel Castro. Reușesc să fugă din Cuba și să vină în New York, unde viața este mult mai ușoară. Tatăl muncește din greu, își ia două-trei slujbe ca să poată întreține familia, pe sție și pe cei doi copii.

Ruht primește porecla de „Domnișoara Șotron, Regina din Queens”, pentru că energia sa este molipsitoare, este isteață și prietenoasă, iubește să se joace afară, să joace șotronul.

O poveste despre maturitate

Povestea norocoasei Ruth
Povestea norocoasei Ruth

În urma unui accident de mașină, Ruht (11 ani) este imobilizată la pat, într-un ghips de la piept până la degetele de la picioare. Nu se poate mișca, nu poate merge la toaletă, nu se poate spăla, nu poate face nimic fără ajutor. Și stă așa un an de zile, pentru că oasele sale nu se prind.

Evident, nici la școală nu poate merge, însă o profesoară vine acasă, o ajută să fie la zi cu temele, o ajută, îi ridică moralul, devin prietene.

Dacă să stai în casă, imobilizat la pat, în ghips de la piept în jos, să-ți faci temele, să citești cîteva cărți pe zi, să nu te plângi, să nu disperi, să nu înnebunești, nu înseamnă maturitate…

O lecție de viață

Am asociat situația noastră, cea cu covid, cu situația lui Ruth, deși nu e 100% identică. Să stai în casă, făcând ce vrei, putând să te miști este ușor. Să stai în casă, dar prinsă într-un ghips…e de 10 ori mai greu.

Dar cum reușește Ruth să facă față acestei situații? Cum reușește și mai are chef de citit, de visat, de pictat?

Citind cartea, mi-am dat seama că lucruri mai grave ni se pot întâmplă, mai grave decât plictisul. Poate fi mai grav, cum ar fi să fii bolnav grav, să fii invalid, să nu vezi, să n-ai o mână.

Să vezi cerul, poate fi un lucru minunat

Deși cartea are un subiect trist, este scrisă din perspectiva unui copil de 11 ani. Un copil sincer și isteț care nu-și dorește nimic mai mult decât să alerge din nou, să joace șotron, să vadă cerul, să meargă la școală.
Asta este tot ce contează în viață: sănătatea, lucrurile simple pe care uneori le considerăm banale. Ele devin importante atunci când ne lipsesc.

Ce învață Ruth din necazul ei?

 

„De ce trebuie să se întâmple ceva rău ca să afli că în lume sunt mulți oameni buni?”

Povestea norocoasei Ruth
Povestea norocoasei Ruth

Stând la pat, Ruth descoperă cărțile, o descoperă pe Frida, descoperă pictura, scrisul, bătutul la mașină. Se identifică în fiecare lucru nou aflat și își caută salvarea.

Se maturizează prea repede, prea devreme, prea brusc și brutal.

Aș vrea să închei acest articol cu un fragment din carte, câteva cuvinte dintr-o scrisoare pe care Ruth i-o trimite unui prieten de școală. Sunt cuvinte care ar trebui să ne dea de gândit și sper să vă facă să vă doriți să citiți cartea. O găsiți pe site-ul celor de la corint junior, vă las aici un link.

„Unii oameni nu cred că ar trebuie să te rogi decât unui dumnezeu, dar mă întreb câți dintre acești oameni și-au petrecut un an din viață cu tot corpul în ghips, ca apoi să învețe din nou să meargă. Pun pariu că nu mulți. Așa că nu-mi fac prea multe griji în legătură cu ce cred alții. Sunt liberă să fiu eu însămi.”

 

 

 

 

 

 

2 comentarii

  1. Valeria Chertes spune:

    O carte foarte interesantă,mi-ar fi drag sa o citesc.

  2. Mă bucur că îți place. Cartea are un super preț pe corintjunior.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: