Subscribe

* indicates required

Powered by MailChimp

Căutare
Arhivă blog
Parteneri
Aplicatii Excel gestiune si contabilitate - Magazine online, WebSite-uri de prezentare - AdyMedia.ro
bestkids.ro
Recenzii

Recenzie„Semn că te am” de Ioana Chicet Macoveiciuc

By on 19 iulie 2019

De fiecare dată când Ioana scrie și lansează câte o carte, fie pentru adulți, fie pentru copii, știu că urmează să fie ceva bun. Pentru că Ioana este un om sincer, cald, atent, deștept, are cultură generală și o imaginație debordantă.

„Semn că e am” este despre Ana Dobre, o fată cu o copilărie grea și o căsnicie frumoasă care se termină prost.

Personajul Ana a avut o copilărie-dezastru. Certuri, bătăi, umilințe, înjurături, la care se adaugă o crimă. Încearcă să-și vadă de viață, așa cum poate mai bine. Dar e greu când ai un „bagaj” de suferințe atât de mare în spate. Când umilința o urmărește la tot pasul, când închide ochii își vede mama murind.

Dar asta nu e tot. Mai are de trecut prin despărțiri, sărăcie, agresiuni, decepții, vină, frustrări, coșmaruri, frici, divorț.

„Semn că te am” este despre toate astea. Și e atât de real, pentru că am trecut prin asta cu toții, la un moment dat.

Și dacă este ceva ce-mi place la scriitura Ioanei, este că totul e atât de real, descrie cu lux de amănunte, că dacă ai închide ochii, ai vedea scena cum se  derulează în capul tău. Imaginile vizuale sunt predominante, descrierile, comparațiile, epitetele ce te fac să „vezi” scena descrisă, să fii martor la poveste, să fii acolo, să simți ce simt personajele. Poate de asta am și plâns citind. Am citit pasaje ce îmi erau familiare, da, dar mai mult descrierile ei m-au făcut să simt ce simte personajul respectiv.

Cartea se concentrează mai mult pe trăirile interioare ale personajelor, pe sentimente și emoții, decât asupra acțiunilor. Nu este pusă sub lupă desfășurarea acțiunilor, ci este adusă în atenția cititorului reacții, idei, sentimente, emoții, și cum, un anume personaj le-a făcut față.

Deși, per general, cartea abordează un subiect delicat, am fost încântată să descopăr și replici amuzante, inteligente, și ironice.

Îmi place că, deși nu are final cu roz, sclipici, prinți și prințese, are un caracter educativ, are morală și tâlc, așa cum are toate cărțile sale. Există viață după suferință, există iubit după despărțire, există viață după divorț. Nu trebuie să te desparți de soț doar dacă te bate sau înșeală. Unde dragoste nu e, nu e nici fericire.

De fiecare dată când am avut ocazia să o văd în carne și oase pe Ioana, n-am ratat șansa de a asculta un om atât de sincer, de onest, de calm și așezat, de dulce și cald, cu rar întâlnești în zilele noastre. Când vorbești cu ea te privește fix în ochi și îți oferă atenția cuvenită.

Sunt atât de bucuroasă că-i pot ține cărțile în mână.

 

 

 

 

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT