Citesc

„Tot ce nu ți-am spus” un roman de Celeste Ng

„Tot ce nu ți-am spus” de Celeste Ng este un roman apărut la editura BuzzBooks. Eu am cumpărat-o de la chioșcul de presă, și recunosc că m-a atras titlul. Bănuiam că este o carte tristă, despre un eveniment trist, tragic, ceva negativ.

 

 

 

„Lydia e moartă. Dar ei încă nu știu asta.”

 

Familia Lee este o familie pe jumătate de origine chineză, jumătate americană. Cei doi soți au 3 copii, însă preferata lor este, de departe, Lydia. Fata mijlocie cu ochii albaștri și părul negru, care din teama de a nu-și pierde mama, acceptă orice îi propune acesta. Inclusiv cariera de medic pe care mama sa, Marylin nu a avut-o.

În urma decesului Lydiei, secretele familiei ies la iveală. Nimic nu era de fapt ceea ce părea. Mama știa că era o elevă silitoare care își dorea să devină medic, tatăl știa că are mulți prieteni și o viață socială activă. Când îi descoperă trupul în lacul din apropiere, familia Lydiei încearcă să dezlege misterul.

Nu este un roman polițist, părinții nu pornesc pe urmele criminalului, nu caută amprente, ci fac ceea ce orice părinte ar face. Caută răspunsul la întrebare așa cum știu ei mai bine.

Povestea Lydiei este o poveste destul de întâlnită în zilele noastre, cu toate că familia Lee trăiește în anii 70, într-un orășel din Ohio. Lydia este îndrumată spre o carieră pe care nu și-o dorește, dar o acceptă de dragul mamei, care a lăsat medicina pentru a crește copii. Vă sună cunoscut?

O adolescentă, care oricum este stigmatizată din cauza originii sale, mai este și obligată să fie ceea ce nu este.

O carte care nu se citește chiar repede, depinde și de viteza voastră, neavând foarte multe dialoguri, însă autorul vine mereu și completează, aduce lămuriri și știe totul despre personaje, le cunoaște trăirile și ni le face cunoscute.

Un minus ar fi, din punctul meu de vedere, că Lydia este prea puțin evidențiată, comparativ cu celelalte personaje, chiar dacă acesta moare. Întâmplările descrise în carte nu sunt în ordinea celor întâmplate.

Un plus ar fi pentru stilul de scriere, detaliat, elegant, precis, exact cât trebuie, cât să nu mă plictisească. Deși consider că și traducătorul are meritul său, limba autoarei fiind chineza.

Una peste alta, recomand cartea, are recenzii bune, feed-back pozitiv. O găsiți atât pe elefant.ro, cât și pe libris.ro.

Etichete: , ,

2 comentarii

  1. O am si eu in biblioteca, alaturi de inca un roman al autoarei. Cred ca ii voi da o sansa in curand 😀

  2. Nu este cea mai bună carte, cu cel mai tare subiect, însă eu nu asta îmi doresc de la o carte, ci să miște ceva în mine.
    Mie chiar mi se pare o carte bună.
    Mulțumesc de vizită, Ianolia.

Lasă un răspuns